неделя, 14 февруари 2010 г.

Бизнес Лейди - Интериорен Дизайн и Обзавеждане


Замисляли  ли сте се за кое най - често  ви лъжат Вашите гости? Например когато ви гледат в очите и казват, че храната е страхотна или когато твърдят, че кучето Ви изобщо не ги смущава. Истината е, че те най - често Ви лъжат, когато се прехласват по интериора на Вашия хол и твърдят, че точно такъв мислят да направят и техния. Затова днешният ни гост е една бизнес лейди, която ще Ви помогне за искреността на вашите гости и ще ни разкаже как е най - добре да обзаведем нашия дом. С удоволствие ви представям Ева Филистанова.


- Здравей, Ева
- Здравей
- Интериор - нещо много важно за уюта на един дом. Нека започнем с това има ли някакви принципи за обзавеждането на един дом и спазват ли се те?
- Точни принципи няма, нито предписания. Всеки сам преценява какво му допада като стил, какво иска да бъде излъчването на дома му и какви са неговитте представи за цветове и общо звучене. Няма нещо точно, което може да се каже като например за този хол – червено, за тази спалня – зелено и т.н
- И аз така мисля. В какво точно се състои работата Ви като интериорен  дизайнер. С какво Вие помагате на хората?
- Нашата работа е доста комплексна. Първо тя е свързана с това да спестим време, нерви и пари на клиентите си. Нашата работа е свързана с това първо да направим общото разпределение на всички елементи в интериора, след това тези елементи да бъдат направени, дообмислени и хармонизирани. Също инсталациите, които са свързани с проекта - нещо много важно, което много хора пропускат. Ние им обръщаме внимание за да може впоследствие на местата, на които трябва да има контакт да има, а не да се разкопават стените след като са вече направени.
- Ти как решаваш какво да бъде обзавеждането като виждаш едни голи стени, празни стаи. Как ти идват идеите?
- Първо започваме с един обстоен разговор с клиента, за да си изясним какъв човек е той, какво харесва,какъв е начина му на живот. Това е нещо много важно .Т.е. ако един човек е готвач, той има нужда от голяма кухня с много удобства в нея и площ за работа, но ако е апартамент на човек, който се задържа по 2 часа на ден в него, нещата ще седят по друг начин.
- Имате ли случаи, в които клиента идва и казва „Аз въобще нямам идея какъв трябва да бъде интериора, просто искам той да е хубав" и разчита изцяло на вашето виждане?
- Хората може да не знаят какво искат, но поне знаят какво не искат, което пак е нещо. В процеса на разговор, когато клиента го насочваме в определени насоки, дори и първоначално да не е наясно, впоследствие нещата се избистрят в главата му. Още повече, когато види визуализации на това, което си представя, вече съвсем конкретно може да каже какво му харесва и какво не.
- Какво е първото нещо, което искат клиентите при създаването на нов дом? Уют или практическо удобство?
- Истината е някъде по средата,от всичко по малко. Има хора,които искат жилището им да е много модерно, много представително, показно. Други хора търсят точно обратното : много уютен дом ,много функционален, подреден, така че да им е удобен да живеят в него. Различните хора търсят различни неща.
- Така е, затова сме различни. Нужно ли да опознаете човека като говорите с него преди това? Може ли  да се каже, че опознавате характера му?
- Може да се каже дори, че с много голяма част от клиентите оставаме приятели и след завършване на обектите. Процесът на работа не е никак къс - в порядъка на месец или дори повече. Ние се срещаме с клиентите доста често и в един такъв процес няма как хората да не се опознаят. Нашата работа е такава, че ние трябва да познаваме клиентите си.

- Чувала ли сте за т.нар. напоследък Фън Шуи вълна? Имаш ли някакви наблюдения да се обзавежда по Фън Шуи дизайн?
- Има да, мога дори да споделя един интересен случай, при който клиенти си сложиха хладилника на централно място в кухнята, въпреки че не му е изобщо там мястото заради Фън Шуи.
- Добре, ти приемаш ли принципите на Фън Щуи. Има ли такива принципи?
- Уважаваме мнението на всеки един клиент, ако това е важно за него, то то е важно и за нас.
- Вчера попаднах на обзавеждане, където дизайнери обзавеждаха апартамента на една дама именно по фън щуй и специалистите имаха различни виждания как и къде да бъдат разположени мебелите. Може ли наистина да има подреждане на мебелите за благополучие, здраве и късмет?
- Фън шуй не дава точна формула за това кое къде да сложите, дава общи положения за това как би било добре да се случат нещата. При Фън Шуй съществуват няколко различни течения, в някои от които има противоречиви мнения по един и същи въпрос. Но ако човек искрено вярва в това, че ако сложи на определено място масата или дивана това ще му донесе щастие и успехи, то може наистина да стане така.
- Тоест Фън Шуй е и до голяма степен и самовнушение, така ли?
- До голяма степен – да. Въпреки че в Азия (по точно Китай), това е нещо, което всеки един човек спазва. Има правила, които ние подсъзнателно спазваме. Например да не се седи с гръб към врата или че леглото не е хубаво да е точно с крака към вратата, от която се влиза. Тези неща действат чисто психологично на човек и те са много засегнати в Фън Шуй под формата на определени принципи.
- Знам, че леглото трябва да е ориентирано на запад, за да гарантира повече здраве и плодородие
- Ако е според принципите на Фън Шуй, би трябвало да се изчисли първо дата на раждане, защото според числото, което ще получите, се определят няколко групи и според тях се избират така наречените щастливи посоки.
- Би ли споделила с нас други тайни при обзавеждането на интериора, твои собствени?
- Голямо внимание обръщаме на разпределението на жилището т.е. да бъде достатъчно свободно и не натрупано с мебели. Да има достатъчно място човек да се чувства свободно и преминавайки да не се удря в ръба на някоя мебел, но и да е функционално и да има всичко необходимо.
- Има ли тенденции в обзавеждането и модни влияния?
- На последното изложение в Милано, което е едно от тези, който диктуват правилата в нашия бранш, нямаше ясно изразена тенденция. Тенденцията за чисто бяло все още остава и е актуална, както миналата, така и тази година. Нямаше нещо точно обособено, всеки търси себе си и всяка компания се стреми да предложи на различните хора различни неща.
- Спалнята не трябва ли да е ярък цвят: червено, синьо, тъмно?
- Според мен спалнята е място, където човек си почива и трябва да се отпусне, но ако клиента има виждане, че трябва да е черевна или лилава, ще я направим такава.
- Кажи ми за всяка по отделно стая какви цветове си представяш, че трябва да бъде (кухня,спалня,хол)?
- Аз съм привърженик на по - меките тонове, по - пастелни и не- натрапчиви, защото модата се мени, а това, което остава, е да се чувстваш добре и уютно в собствения си дом. Като цяло предпочитам по - меки тонове и не толкова ангажиращи вниманието детайли и натрапчиви  аксесоари. Просто неща, които ми харесват и ме карат да се чувствам добре, но хората са различни и наистина търсят различни неща.
- В какви цветове би направила една детска стая, защото там не си представям меките цветове?
- Много е погрешно схващането, че в детската стая трябва да има ярки цветове .В детската стая трябва да има весели тонове, но в никакъв случай интензивни и натоварващи (ярко червено, ярко оранжево, ярко зелено). Установено е, че това влияе изключително много на  психиката на децата и на тяхното емоционално състояние, поради което е хубаво да се използват меки весели тонове. Разбира се е хубаво да се проучи и самото дете. Ако е много спокойно, отпуснато и мудно може да се използват цветове, които да го провокират и активират. А ако детето е много агресивно, неспокойно – ще използваме тонове, които влияят успокояващо на психиката.
- Тоест и цветовете влияят на психиката на човека?
- Няма начин да не влияят. Ако влезете в стая, която цялата е ярко червена, след три часа в нея да сте по - агресивни от нормалното е абсолютно възможно.
- Класическо или модерно обзавеждане предпочитат българите според теб?
- В по – голямата си част предпочитат по - модерно и изчистено обзавеждане. Към класическото обзавеждане се насочват по - високия клас клиенти, така да се каже.
- А за останалия клас клиенти вярно ли е че, не си подменят обзавеждането докато не се скъса?
- Зависи от човека и от  възможностите, с които разполага. Сигурна съм, че ако човек има възможност да подменя обзавеждането си на две, три години, то той ще го прави, но ако няма тази възможност няма как да си изхвърли старите мебели и да живее в гол апартамент.
- Кои са любимите интериорни решения за бизнес дамите? Имат ли еднакъв стереотип?
- Не мисля. Няма точно определен стереотип, който да бъде следван, още повече при бизнес дамите.
- Жени или мъже определят по - често визията на апартаментите?
- Напоследък и мъжката половина се намесва в това как да изглежда едно жилище, но те са по - насочени към функционалната част на нещата т.е. те имат много точни изисквания по отношение на техническата част, точни изисквания за функция. По - насочени са в практическата част на нещата, докато жените са по - склонни да жертват функцията, за да постигнат визия.
- На кои елементи обръщат повече внимание жените, отколкото мъжете?
- Повече внимание обръщат на дребните детайли, аксесоарите, дори чаршафите. Това са неща, от които мъжете в много редки случаи се интересуват, но в тези детайли може да се усети духа на един дом.
- Дребнави сме си така е
- Не бих го нарекла дребнавост. Това са фините детайли, които правят един дом наистина дом.
- Ако някой ти каже, че в домът му иска да се усеща стар европейски стил, дух, какво веднага ти идва в съзнанието? Какво си представяш и какво правиш?
- В момента правим подобен апартамент, който е стил „Прованс” да кажем, ако трябва да го категоризираме. Стремим се да използваме естествени материали, естествено дърво, фини детайли, правят се неща специално по поръчка, за да може най-точно да се усети тази атмосфера на истинското и специалното. Стремим се да избягваме масов материал като ПДЧ, толкова наложен на пазара за такъв тип стил апартаменти или къщи.
- Може би защото е евтино ПДЧ - то ?
- Да, евтино е, но ПДЧ в никакъв случай не е лош материал. Той има доста добри страни - почиства се и се подържа лесно, работи се лесно с него. Това, че е по - евтино, също оказва влияние. Затова е и масов материал.
- Кризата оказва ли влияние на клиентите?
- Кризата неминуемо оказва влияние, но пак всичко е до човек. Има хора, които не правят компромиси с качеството и такива, които го правят, когато достигнат лимита на финансовите си възможности за момента. Другият тип хора искат определено нещо и са склонни да отложат нещата във времето, докато не изградят възможност да го получат. При тях компромиса е въпрос само на отлагане във времето, но не и компромис с качество.